Tijdens haar lezing zal Lisa Doeland nader ingaan op haar boek Apocalypsofie, waarin ze betoogt dat leven altijd gepaard gaat met verlies. Filosoferen, zegt zij, is leren om te sterven.
In tijden van ecologische catastrofe moeten we echter niet alleen met onze sterfelijkheid om leren gaan, maar ook met onze ‘uitsterfelijkheid’. Hoe kan de filosofie ons leren om uit te sterven? En wat heeft de psychoanalyse ons hierover te vertellen?
Wat zijn de psychoanalytische implicaties van zo’n houding van uitsterfelijkheid? En hoe kan het dat we zo vaak over het klimaat horen: ‘Ik weet het wel, maar…’ Die constructie roept veel vragen op over de mens. Is datgene voor de komma belangrijker dan de maar? Hoe gaat de moderne mens om met de vertwijfeling die hoort bij leven? Hoe gaan we om met sterven en uitsterven?
Lisa Doeland zal er dieper op ingaan tijdens een interactieve lezing. Ben jij erbij?
Een cruciaal uitgangspunt in de psychoanalyse is dat de therapeut en de patiënt elkaar ontmoeten in een houding van niet-weten. Ze zijn benieuwd naar wat er gaat komen, en proberen zich niet te laten sturen door hun bewuste gedachten, veronderstellingen en overtuigingen.
Dit ‘opschorten van het weten’ zorgt ervoor dat de spreekkamer een plek is waar er bij uitstek vrij kan worden nagedacht en waar we onszelf kunnen laten verrassen door onbewuste gedachten.
Hoogleraar filosofie Marc de Kesel zal het in zijn lezing hebben over hoe noodzakelijk het is om de niet te weten. Ook buiten de spreekkamer, bijvoorbeeld als we nadenken over onszelf in de samenleving. Het niet-weten is een grote bron van inspiratie voor de psychoanalyse en geeft, gek genoeg, energie om weer verder te denken.
Benieuwd wat de kunst van niet weten jou kan brengen? Kom dan naar deze interactieve lezing.
Tijdens deze bijeenkomst zal emeritus hoogleraar en psychoanalyticus Paul Verhaeghe dieper ingaan op zijn laatste boek ‘Onbehagen’. In dit boek probeert Verhaeghe het onbehagen van de neoliberale mens te verklaren en biedt hij een lofwaardig houvast in tijden van doorgeslagen individualisme.
Verhaeghe zal tijdens zijn lezing vanuit de psychoanalyse kijken naar verschillende thema’s die het onbehagen in de maatschappij belichamen. Denk hierbij aan de prestatiemaatschappij, de medische wereld, industrialisatie en klimaat.
Wat zijn de denkbeelden die schuilgaan achter de problematiek van deze tijd?
Kunnen we vanuit het doorgeslagen individualisme nog terug naar de voor ons zo noodzakelijke verbondenheid?
We ontdekken het samen tijdens deze interactieve avond. Ben jij erbij?
Wat proberen je dromen je te vertellen? Dat is de vraag die centraal staat bij deze bijeenkomst. Onze dromen geven ons een interessante inkijk in ons onbewuste en zijn daarom de moeite waard om te onderzoeken.
90% procent van je gedrag wordt gestuurd door je onbewuste. Wist je dat dromen een directe inkijk geven in je onbewuste? Om je eigen beweegredenen duidelijk te krijgen is het dus de moeite waard om te onderzoeken wat je dromen betekenen. Tijdens deze bijeenkomst associëren we onder leiding van Wouter Ströer en Arthur Eaton met elkaar over de dromen van deelnemers.
Nieuwsgierigheid is het startpunt voor de bijeenkomst ‘Op zoek naar het onbewuste’. Want: het psychoanalytisch gedachtegoed van Freud, wat is dat eigenlijk?
En wat heeft dat gedachtegoed ons vandaag de dag te bieden, buiten de muren van de klassieke analysekamer met divan? Tijdens deze bijeenkomst nemen Arthur Eaton en Wouter Ströer je in vogelvlucht mee, langs het Wenen van eind 19e eeuw, naar de basisuitgangspunten van het psychoanalytisch gedachtegoed. We staan stil bij wat dit ons vandaag de dag te bieden heeft en, in het bijzonder, bij het onbewuste: een van de meest raadselachtige thema’s van het psychoanalytisch gedachtegoed.
Uniek aan de bijeenkomst is de kleinschaligheid: doordat we met een groep van maximaal acht deelnemers zijn, is er veel ruimte voor reflectie, verbinding en interactie.