Skip to main content
WinkelmandClose Cart

Psychoanalyse

Er is een sleutelrol weggelegd voor de psychoanalyse bij het ontcijferen van wat onbegrepen is in de mens. Sigmund Freud zag als eerste dat de mens ten diepste tegenstrijdig, hebzuchtig, driftmatig en verlangend is. Hoe we denken en handelen wordt volgens de psychoanalyse bepaald door onze gevoelens, onze talenten en tekortkomingen, de krachten en frustraties in onszelf. Vaak zijn we ons hiervan niet bewust.

Psychoanalyse gaat over veel méér dan alleen verdrongen seksuele verlangens. Er is een rijkdom aan inzichten te vinden over alle onbegrepen kanten van de mens. Je vindt er kennis van het onbewuste, hoe het werkt en hoe het ons drijft. We leren er over de weerstand die we ervaren, en hoe het ons beeld op de werkelijkheid kan vertekenen. En over het geweten: welke strijd woedt er binnenin ons tussen onze verlangens en ideeën over hoe het hoort?

Maar de psychoanalyse gaat niet alleen over de onbegrepen mens in zijn individuele wereld. Het gaat ook over de onbewuste dynamieken tussen mensen, over de onbegrepen mens in de maatschappij. Bij Nescius weten we: de maatschappij is mensenwerk. We reiken je het nodige begrip aan van de kernprincipes van de psychoanalyse, en nemen je mee in een zoektocht naar de betekenis van de onbegrepen mens in relatie tot maatschappelijke vraagstukken.

Waar staat Nescius voor?

Nescius wil een ontmoetingsplaats bieden waar we aan de hand van het psychoanalytisch gedachtegoed nadenken over onszelf en de maatschappij. Nescius streeft naar een samenleving waarin met open blik gereflecteerd kan worden op onszelf en de wereld om ons heen. Het doel van Nescius is het tot stand brengen van wederzijds begrip, openheid, verbinding en respect.

Wil jij weten wat het psychoanalytisch gedachtegoed jou te bieden heeft? Kom dan eens langs bij één van onze bijeenkomsten.

Meer over onze bijeenkomsten