Skip to main content
WinkelmandClose Cart

Psychoanalyse

Hoe goed ken jij jezelf?

De menselijke geest is als een ijsberg. Het topje ervan is je bewuste zelf, bestaande uit je dagelijkse gedachten, gevoelens en gedragingen. Maar zo’n 90% van onze geest is onbewust. In het onbewuste sluimeren onze diepste verlangens, driften en dromen.

In ons zijn altijd tegengestelde krachten aan het werk. Ideeën, gedachten en gevoelens worden buiten de deur van ons bewustzijn gehouden. Onze driften en onze onbedwingbare behoefte voor vol aangezien te worden, leveren vaak strijd en machtsvertoon op.

Psychoanalyse is de wetenschap die zich bezighoudt met het onbewuste deel van de menselijke geest. Al meer dan honderd jaar biedt zij ons de instrumenten om het onbewuste mee te begrijpen. Aan de andere kant nodigt de psychoanalyse je uit om je onder te dompelen in de diepten van je onbewuste gevoelens, wensen en verlangens. ‘Ken jezelf’ is een belangrijk uitgangspunt van de psychoanalyse.

Bij Nescius doen we het allebei: we reiken je het nodige begrip aan van de kernprincipes van het psychoanalytisch gedachtegoed, terwijl we je daarnaast uitnodigen om te ervaren hoe het is om associatief en creatief na te denken over jezelf en de samenleving. Wat schuilt er in onze onderbuikgevoelens? Hoe kan het dat we de natuur om ons heen vernietigen? Waarom kiezen we steeds weer voor destructieve politieke leiders?

Samen leren we het onbewuste kennen: we staan stil bij klassieke thema’s als weerstand, overdracht, driften en dromen; en we nemen je mee langs alle oude en nieuwe psychoanalytische perspectieven op de mens en al zijn tegenstrijdigheden.

Wil jij weten wat het psychoanalytisch gedachtegoed jou te bieden heeft? Kom dan eens langs bij één van onze bijeenkomsten.

Meer over onze bijeenkomsten