Skip to main content
WinkelmandClose Cart

Steeds meer mensen kampen met slapeloosheid. Hoe kan dat?

De meeste mensen kennen het wel: je ligt in bed, je weet dat de wekker zo weer gaat, maar je komt niet meer in slaap. Elk halfuur kijk je op de klok en denkt: ik slaap nog steeds niet. Door onze onrustige levens met veel beeldschermen en prikkels, kampen steeds meer mensen met slapeloosheid. ‘s Nachts verwerken we ervaringen, gedachten en emoties, maar hoe doen we dat als we steeds minder in contact staan met onze gevoelens: als we geleefd worden door onze drukke agenda’s? Sommige mensen kiezen voor slaapmedicatie of alcohol om zichzelf mee in slaap te sussen. Maar dat lost de problemen niet op. Ze maken het zelfs erger.

Waarom is een goede nachtrust belangrijk?

Het lichaam herstelt zich tijdens de slaap. We maken groeihormonen aan, fabriceren nieuwe cellen aan en breken oude af. Maar belangrijker nog is dat onze geest zich herstelt. In dromen verwerken we dagelijkse indrukken. Als we geen slaap kunnen vatten verliezen we gaandeweg de connectie met de realiteit en hebben we meer kans op depressies en psychoses. Door uitputting nemen ook onze cognitieve vermogens af en krijgen we moeite met dingen onthouden.

De verschillende manieren van slaap

Iedereen slaapt anders. Ook fysiek. Mensen die op hun rug liggen verwelkomen de slaap: het is een houding van overgave. Als je opgekruld ligt, in een soort foetushouding, bescherm je jezelf juist tegen de overgave die nodig is om in slaap te vallen. Mensen die op hun buik liggen houden de controle over hun slaap. Sommige mensen kunnen een hazeslaapje doen: zij geven zich gemakkelijk over en staan zichzelf toe om zich even terug te trekken uit hun dagelijkse beslommeringen. Slaapmedicatie forceert de slaap. Dit is bijna nooit de oplossing, aangezien je het natuurlijke proces buiten spel zet. Hoe vaker je slaapmedicatie gebruikt, hoe meer je verslingerd raakt aan de controle die het je geeft.

Hoe kijkt Nescius naar slaap?

In slaap vallen is een vermogen dat je kunt oefenen: het gaat over overgave. Het is je overgeven aan het onbekende, aan je binnenwereld. Bij Nescius proberen we ook de connectie tussen binnen- en buitenwereld centraal te stellen. Daarnaast nodigen we mensen uit om vrij te denken en te associëren, zoals er ook in dromen vrij wordt nagedacht. De ‘one size fits all’ aanpak, waarbij we allemaal om dezelfde tijd gaan slapen en opstaan om vervolgens in de file te staan werkt in onze optiek niet. Iedereen heeft namelijk zijn eigen bioritme. We brengen 1/3e van ons leven door in bed en dromen daar ontzettend veel. Onze dromen vertellen ons veel over onszelf, onze emoties en onze verlangens, maar er is weinig (wetenschappelijke) aandacht voor. In onze bijeenkomsten associëren we op de dromen van deelnemers en ons onbewuste, waarmee we de slaap en alles wat daarbij komt kijken beter proberen te begrijpen.

Benieuwd naar onze bijeenkomsten?