Skip to main content
WinkelmandClose Cart

Het móet gezellig zijn

Zie jij op tegen de feestdagen? Of krijg je er juist warme gevoelens van? Aan de ene kant zijn we in deze koude wintermaanden op zoek naar warmte en gezelligheid. En vaak is die er ook: het kan heel gezellig zijn rond de boom. Aan de andere kant zijn er de verplichtingen die horen bij de feestdagen. We moeten aanschuiven bij de schoonfamilie, de beste cadeaus uitkiezen en ons vooral van onze leukste kant laten zien. Het brengt allemaal de nodige druk met zich mee.

Frictie

Tussen het vurige verlangen naar verbinding en het drukkende gevoel van moeten ontstaat nogal eens frictie. Ruzies aan de eettafel komen niet zelden voor in deze tijd. Er staat altijd hoogspanning op het vieren van de feestdagen. En gezelligheid dwing je niet af. Het is daarom geen toeval dat het weleens escaleert.

Rituelen

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig rituelen die ons samenbrengen. Maar rond de feestdagen komen we weer bij elkaar. Soms is dat een genot, soms leidt het tot ruzie. En voor sommige mensen is het helemaal niet zo’n feest. Als je eenzaam bent, of als je iemand mist die er niet meer is, kunnen de wintermaanden akelig zijn. Mensen zijn nogal eens nostalgisch en eenzaam tijdens de feestdagen. En in de kerstvakantie schiet het gebruik van antidepressiva altijd omhoog.

Hoe kan toch iedereen genieten van de feestdagen?

De feestdagen staan voor verbinding, voor samen. Vaak komen we in conflict met hoe het hoort en waar we behoefte aan hebben. In de psychoanalyse zouden we zeggen dat het geweten en je behoeften uit balans raken. Je voelt je bijvoorbeeld verplicht om je tante te helpen met het bereiden van het diner (geweten), maar je moet ook echt even een moment voor jezelf hebben (behoefte). Soms is het moeilijk, maar probeer daarin de balans te vinden. Even op jezelf zijn en dan weer met de anderen. Dan komen geweten en behoeften samen. Mocht je meer eenzaamheid ervaren dan je wil, probeer dan juist in de behoefte van menselijk contact te voorzien. Ga bijvoorbeeld vrijwillig maaltijden bereiden voor mensen die dat nodig hebben. Dat kan ook een mooie manier zijn om samen te komen rond de rituelen van de feestdagen.

Nescius wenst je hele fijne dagen in balans met jezelf.

Benieuwd naar onze bijeenkomsten?